תחילת שנה היא הזדמנות נהדרת להכניס לחיים איזון ורוגע בדרך יצירתית, כזו שתפיקו ממנה הנאה ובהירות.

לפני שנתחיל, כמה מילים על מהו יומן ויזואלי ואיך הוא יכול לתרום לך.

יומן ויזואלי הוא כלי לביטוי רגשי באמצעות יצירה אינטואיטיבית המשלבת ציור, רישום, כתיבה ואלמנטים אחרים לדוגמה הדבקת תמונות, מדבקות ומזכרות. במילים פשוטות, זו מחברת יומן שלא נתונה לתבנית מוכנה מראש (בניגוד ליומן סטנדרטי עם חלוקה לימים/שבועות, בסימון שעות ושורות). היומן הויזואלי הוא לרוב חלק כקנבס ריק שתוכלו לעצב כיד הדמיון.

 

יומן ויזואלי יכול להיות דיגטלי דרך אפליקציות ג'ורנלינג לאייפד אבל בגרסתו המסורתית הוא מחברת רגילה. רישום ידני מערב אותנו באופן פעיל ונותן דרור ליצירתיות על ידי שימוש בצבעים שונים, קווים בעובי ובעוצמה משתנה ובמילים מהלב, על גבי דפים סופגים ומכילים. לאחר תיעוד עקבי, במהלך פרק זמן מסוים, תוכלו לאחוז בידכם ספרון תהליכי בעל משמעות, המבטא את מצב הרוח, החוויות והחלומות שלכם – כזה שיצרתם בעשר אצבעות!

 

יותר מכך, הפסיכואנליטיקאי הנודע קרל יונג התייחס ליומן ויזואלי ככלי טיפולי להפחתת מתח ולעיבוד חוויות טראומטיות. ובינינו, כל יום בישראל הוא מספיק מתוח כך שנוכל לאמץ לחיקנו יומן ויזואלי בקלות. אם נחשוב על זה, כשהיינו קטנים עמדנו ליד שולחן היצירה בגן ושרבטנו, הרבה לפני שלמדנו לקרוא ולכתוב. עם הזמן התבגרנו, זנחנו את המכחול, החלפנו את העיפרון במקלדת והמרנו את ההקשבה לקולנו הפנימי בקווים חדים וברורים ובחשיבה לוגית, המוערכת כל כך בתרבות המערבית. אנחנו חוששים להתנסות ביצירה, להתלכלך ולטעות וזקוקים יותר מכל לטבלאות, יעדים ומשימות כדי להעריך את ההתקדמות וההתפתחות שלנו. 

ההתמסרות לניהול יומן ויזואלי היא הסכמה לעשות את הדברים קצת אחרת. לתת לעצמך מרחב לא שיפוטי ולא תחרותי. לתעד את היום באופן ויזואלי בדרך שלך. זו דרך לספר את הסיפור שלך, כתבתי על כך מזווית אחרת בפוסט הזה. 

 

אז איך עושים את זה? 

יומן ויזואלי הוא יומן מחבק המכיל הכל. תוכלו לחלק את היומן לקטגוריות ולנושאים שונים או להבדיל, לייעד מחברות נפרדות לנושאים ספציפיים. למשל, ישנם סוגים שונים של יומנים: 

  • יומני מוטיבציה והשראה – יומני חזון, "האני העתידי"  
  • יומני מסע – לאיגוד חוויות, תמונות ומחשבות מטיול משמעותי 
  • יומני הוקרת תודה – ציור יומי וכתיבה שתכליתם הודייה  
  • יומני אומנות – לתיעוד התפתחות בהתליך אומנותי למשל בציור בצבעי מים  
  • יומני bullet journaling – ארגון היומן בשיטת הנקודות לחובבי השיטה (פחות התחברתי).
  • יומן פלאנר למעקב אחר הרגלים ורוטינות בוקר/ערב/אחה"צ, שגרת טיפוח, תחזוקת משק בית, קניות, הוצאות/הכנסות, צ'קליסטים ועוד. 

יומן ויזואלי יומי/שבועי/חודשי יכול להיות כל אחד מהנ"ל על ידי הקצאת אזורים ודפים נפרדים לחזון, לציטוטים מלאי השראה ולמילות תודה. 

 

באיזה סגנון נעצב את היומן שלנו? 

הסגנון יכול להיות מיקס מדיה, המשלב בין קולאז' והדבקה בשכבות ובסוגי מגזרות נייר, וושי טייפ, בדים וכל מה שמשמח את הלב. יש שמדביקים מזכרות כמו כרטיס לסרט משפחתי שהלכתם עם הילדים או תמונה מדייט זוגי, וכותבים על כך בקצרה. כותרות ביומן זוכות לפונטים מיוחדים וססגוניים. באותה מידה, יומן ויזואלי יכול להיות מינימליסטי. הסגנון הוא הסגנון שנעים לכם לעין, והוא יכול להשתנות לפי המצב רוח, עונות וחודשי השנה.

אישית בחרתי ביומן ויזואלי לכתיבה אינטואיטיבית, הודייה וציור לפי מה שמתחשק בצבעי עיפרון, ובמחברת נפרדת אני מרכזת את הלו"ז היומי והמשימות. 

 

למי מתאים לנהל יומן ויזואלי? 

לאנשים שאינם פרפקציוניסטים להחריד, כאלו המרשים לעצמם לטעות ולצאת מהקווים בלי להבהל. או למי ששואפת להיות כזה (אני!!). 


עזרים והתאמות:

* היעזרו ב-promps, תבניות שנועדו לעזור ולהנחות אותנו למלא עמודים ביצירה וכתיבה ע"י שאלות במגוון נושאים, לדוגמה: מה מטעין אותך באנרגיה חיובית?אלו ערכים חשובים לך? איפה את/ה רואה את עצמך בעוד 10 שנים? תוכלו למצוא כאלו ב-pinterest ע"י חיפוש journaling promps. 

* צרו מעקב אחר הרגלים, ויש השראה אינסופית ברשת רק הקלידו habit tracker. 

* תכינו קלמר כיף עם מדבקות, עטים יפים, מרקרים, שבלונות לאיור פונטים וושיטייפ ועוד.  

 

נקודה חשובה:

תתאימו את היומן לצרכים שלכם על ידי שינוי הפריסות (האזורים ביומן), למשל:

התאמה לאמהות טריות שעושות רישום של זמני הנקה והאכלה

התאמה לסטודנטים משלבים את לוח המבחנים לצד ספרים ורשימות סרטים

 

ואי אפשר בלי מילה על…

לוחות השראה ויזואליים עם תמונות וקולאז'ים המספרים את המטרות והערכים שלך ושל העסק, וכל מה שמטעין אותך באנרגיה ומשמח, בצבעים האהובים עליך. מסיבת יומנים ומדבקות הפכה מזמן לטרנד בקרב חובבי נייר, כל שצריך הוא להזמין חברות לדרינק, לפזר מגזינים וגודיז כמו וושיטייפ, אבני חן, חותמות, מגזרות נייר וכל אחת תכין לעצמה לוח השראה לשנה החדשה, למסגור, תלייה וזימון מציאות רצויה. או – תוכלו ליצור דפי חזון בתחילת היומן החדש. יאיי! תתחדשו!

 

הטיפים שלי:

 1. זה לא חייב להיות יקר

הרשת שופעת ביומנים לרכישה. תוכלו להכנס לקרביץ הקרוב לביתכם ולקנות מחברת שורות טובה עם כריכה קשיחה או סקאץ' בוק חלק עם נייר עבה מספיק לצבעי מים או לכל סוג של יצירה שתרצו לשלב ביומן, וכמה עטים איכותיים.

 2. זה לא חייב לגזול הרבה זמן 

אפשר לחבר את היומן הויזואלי למדיטציית בוקר ולהקדיש לכך 5 דקות בלבד.

 3. הרשו לעצמכם לטעות

לטעות באמת בלי לקרוע את הדף ובלי לבזבז אנרגיה בלהסתיר. גם כשמשהו לא מצליח או יוצא עקום, הוא נועד ללמד אותנו על מידת סבלנות שלא התאזרנו בה, ואולי על כך שקשה לנו להתמודד עם תוצאות פחות ממושלמות. אם זה מבאס, כתבו על כך בתוך היומן והפכו את ה"פגם" לשיעור סימבולי במסע ההתפתחות האישי שלכם, בהתייחסות לעיקר ולא לטפל.

 4. תהנו מהחוויה

אל תחששו להתנסות ביצירה במגוון סגנונות בלי להתאמץ לשמור על אחידות. שפה אישית וסגנון אינם מחויבים להראות כ"פילטר" אחיד אלא הם אותנטיים, חיים ביצירה ותנועה זורמת ואקלקטית, ולעיתים מנוגדת. עם הזמן תגלו את ההעדפה האישית שלכם הן בפריסה והן בעיצוב. 

 

מאחלת לך שדפי היומן יתמלאו בציורים משמחים ובהרבה מילים טובות. 

שנה אזרחית נפלאה לכולם! 

 

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד