שואלים אותי לעיתים קרובות על ההבדלים בין צילומי פורטרט שונים ולמי הם מיועדים, אז חשבתי שזהו רעיון נפלא לפוסט, שישפוך אור על הסוגייה החשובה הזאת.
צילומי פורטרט מתחלקים באופן כללי ל-3: פורטרט אישי, פורטרט משפחתי, פורטרט עסקי.
1. צילום פורטרט אישי (או בשמו העברי – דיוקן) מייצג את אישיותו של המצולם, את אופיו ואת החותם האישי הייחודי לו. מעבר לכך, הצילום מביא לידי ביטוי את רוח התקופה שמצלמים בה או מרגישים משוייכים אליה. לכן כיום יש נטייה לצילומי פורטרט מודרניים יותר וצילומי שחור/לבן בסטייל אייקוני. ואילו בצילומי פורטרט קלאסי, אנחנו יכולים לחזור אחורה בזמן אל מקורות ההשראה האמנותיים. הנופך הציורי מקנה לתמונה רבדים עמוקים ועל-זמניים, וכמו צייר מתקופת הרנסנס, כך נדרש הצלם לעבודת עריכה ייחודית ברמת גימור גבוהה בסגנון Fine art photography.
צילומי פורטרט אישי קלאסי כאמור שואבים את יופיים מהתרבות ומהאומנות, ולכן הם אמנם ידועים, אך פחות נפוצים בארץ. צילומים אלו נודעים בחשיבותם בעיקר במדינות אירופה, בהם קיימת הערכה מיוחדת לתיעוד ולמורשת הויזואלית. עד כמה מיוחדת? עד כדי כך שזהו נוהג מקובל, בקרב משפחות מהמעמד הבינוני ומעלה, לערוך לכל אחד מבני המשפחה צילום פורטרט מייצג ומושקע, אחת לכמה שנים. הצילומים האלו נועדו עבור בני המשפחה וגם עבור הדורות הבאים, שיתבוננו בתמונות בחלוף השנים.
דוגמאות לצילום פורטרט אישי סדרת ה- Timeless:
2. צילום פורטרט משפחתי אלו צילומי פורטרט בהרכב משפחתי. אפשר לצלם אותם בסגנון קלאסי, או מודרני, בסטודיו, בטבע או בבית, בהתאם לאופי ולהעדפה של המשפחה.
3. צילומי פורטרט עסקי, כשמם כן הם – צילומים שנועדו לייצר או לשמר תדמית עבור צורך עסקי. בעלי עסקים, פוליטיקאים ועצמאיים מבינים היטב שבמערכת היחסים עם קהל היעד שלהם, לנראות יש משקל לא מבוטל ולכן צילומים מקצועיים הם כלי עבודה חיוני עבורם.
תת-תחום בפורטרט העסקי נקרא צילום מיתוג אישי personal branding photography הנובע מתוך התפיסה העכשווית לפיה כולנו, ולא רק בעלי תפקידים בכירים, זקוקים למיתוג בעידן הדיגיטלי. בתקופה בה הנראות החיצונית תופסת מקום מרכזי והתחרותיות גוברת, הגבול בין העסקי לאישי הוא דק עד כדי לא קיים. ובכל זאת, צילומי מיתוג אישי, בסגנון אותנטי ככל שיהיה, הם צילומי תדמית לכל דבר ועניין, הכוללים תיעוד במגוון מצבים, בהתאם לדינמיות, לסגנון החיים של המצולם, לאופי הפעילות הדיגיטלית וליעדים האישיים או העסקיים שלו.
ישנם קווי דמיון רבים בין צילומי פורטרט אישי לעסקי כיוון שלכל אלמנט בצילום, למשל – הבעה, צבע, עוצמת השריר המופעל ביד, עובי הגבות – יש השפעה על המסר המועבר לצופה. המסר הוא הרושם שנוצר וזוהי למעשה התדמית. בין אם מדובר בתדמית לצורך אישי ובין אם מדובר בתדמית לצורך קידום עסקי.
אז מה ההבדל ביניהם? ההבדל המרכזי בין פורטרט עסקי לאישי מתחיל בראש, במיינד-סט, בגישה לקראת ובמהלך הצילומים.
בצילומי פורטרט אישי, או כפי שאני קוראת להם 'סיפור אישי', המטרה שלי היא לחשוף את האדם שמאחורי התדמית, להגיע לאמת שלו, כאשר אני יכולה רק להעריך אותה מהתחקיר המקדים אך אני לא יודעת מראש מהי. אתרגש לגלות את האמת במהלך הצילומים ומיד אדע, כשאראה אותה מבעד לעדשה. האמת היא ההבעה המיוחדת שלך, שהיא בדיוק א-ת-ה. זו תהיה התמונה שתספר את הסיפור שלך.
לעומת זאת, בצילומי 'סיפור עסקי' המטרה שלי היא לעזור למצולם באופן קונקרטי ומחושב, לייצר תדמית בהתאם למטרות העסקיות שלו, זאת אומרת – אני יודעת מראש מה נדרש וחותרת לכך. תמונות אלו נועדו בראש ובראשונה עבור קהל יעד מוגדר, לקוחות פוטנציאליים או קולגות ולא עבור בני משפחתו של המצולם. וככאלה, הן צריכות לענות על תפקידים רבים:
להציג את הערך המוסף, המסרים והערכים של המצולם, לפצות על נקודות חולשה, לדבר בשפה הויזואלית הרלבנטית לפעילותו העסקית, להוות מאגר תמונות לפעילות הדיגיטלית בהתאמה למדיה השונה, כדי בסופו של דבר – לספר את הסיפור העסקי באופן אפקטיבי, בפעילות שוטפת ומגוונת. ולכן, לקראת צילומי תדמית אני לומדת על המצולם, על סביבת העבודה שלו, מטרותיו העסקיות, סדר היום שלו, כיצד נתפס ע"י אחרים, מי המתחרים ועוד. לשם כך אני שואלת שאלות, סוקרת את הפעילות הדיגיטלית ברשת ומתכננת את סשן הצילומים בקפידה.
אספר לכם בכנות, שבמשך תקופה ארוכה התלבטתי אם לצלם צילומי תדמית ואפילו סירבתי לכמה הצעות. אחרי שנים של עבודה בתחום התקשורת, רציתי לתפוס מרחק מעולם התדמית החיצונית ולהתמקד במה שנוגע בלב, בעולם פנימי ונטול מסכות, בסיפורים אישיים ומשפחתיים, כאלו שלא נועדו כדי להשיג מטרות עסקיות. אבל לאחר המון מחשבה, הבנתי שאני טועה. עבודה היא חלק בלתי נפרד ממה שאנחנו. היא מסבה לנו אושר ומשמעות – אם אנחנו רואים בה ביטוי לכישורים שלנו והיא עלולה להפוך אותנו לחולים ועצבניים – אם אנחנו לא במקום הנכון לנו אבל כך או אחרת – היא מעצבת את חיינו ואנחנו מעניקים לה בחזרה את המשאב היקר ביותר שיש לנו – זמן. ואכן, רובנו עובדים חלק ניכר מהזמן והעבודה היא דומיננטית בחיינו אבל דבר אחד היא לא – היא לא מגדירה אותנו.
לפני העסק – ניצב האדם. זו הגישה שלי ולכן בצילומי פורטרט עסקי חשוב לי לא פחות, לבטא את כברת הדרך שצלחת, את ההישגים שלך, את השיעורים שלמדת, את סל הערכים האישיים שאתה מביא איתך לתפקיד. כך גם אני כצלמת – אני קודם כל לינה טסלר כהן, אני אמא, אני סך כל הדברים שלמדתי וספגתי, שנפלתי מהם וקמתי, המשפיעים על אופן העבודה שלי. בזכות או למרות העבר, אנחנו מי שאנחנו היום – וטוב שכך. צילומי פורטרט מוצלחים בעייני, הם בדיוק כאלו – המכילים אותנו כאישיות רבת מימדים, כפי אנו.
והנה תמונות לדוגמה מסשן צילומי התדמית שערכתי לאחרונה לטלי אהרון, יזמת ומנחת סדנאות בתחום הדיגיטל והאינסטגרם.
מקווה שהפוסט תרם לך ונהנת לקרוא אותו.
אשמח מאוד לקרוא תגובות ואם יש לך שאלות או הערות, בשמחה ובאהבה.
לינה טסלר כהן